Forgot password?

2023 m. pasaulio ekonomikos prognozės: rizikos ir tendencijos

2023-01-18

Remiantis "Allianz Trade" ir "Atradius" duomenimis, 2023 m. pasaulio ekonomikai gresia lengvas nuosmukis. Tikimasi, kad sunkmetį sukels energetikos krizė ir politiniai sprendimai Europoje bei JAV; tikimasi, kad JAV atsigaus 2024 m., o euro zonoje dėl energetikos krizės gali kilti sunkumų. Politinė rizika taip pat didėja Lotynų Amerikoje ir Rytų Europoje, o besivystančios valstybės susiduria su iššūkiais, įskaitant stiprų dolerį, aukštas energijos ir maisto kainas. Bendrovė "Coface" prognozuoja, kad 2023 m. pasaulio ekonomika augs mažiau nei 2 %, panašiai kaip 2001 m., 2008-2009 m. ir 2020 m. krizės metais, o Europą ir euro zoną neigiamai paveiks nuosmukis dėl energetikos krizės ir didėjančios infliacijos. Tuo tarpu "Allianz Trade" prognozuoja, kad 2022 m. įmonių bankrotų pasaulyje padaugės 10 %, o 2023 m. - 19 %, ir tikimasi, kad tai ypač paveiks Europos įmones.

2023 m. pasaulio ekonomikai gresia lengva recesija: "Allianz Trade"

Prognozuojama, kad dėl energetikos krizės ir politinių sprendimų Europoje ir JAV 2023 m. prasidės lengvas nuosmukis. Tikimasi, kad 2024 m. JAV atsigaus, o euro zonoje gali kilti sunkumų dėl energijos sektoriaus padėties. Lotynų Amerikoje ir Rytų Europoje didėja politinė rizika, o besivystančios rinkos susiduria su iššūkiais, įskaitant stiprų dolerį, aukštas energijos ir maisto kainas. Centrinių bankų vadovai daugiausia dėmesio skiria kovai su infliacija, o dėl nuosaikaus kiekybinio griežtinimo ir mažėjančio visos sistemos likvidumo kyla politinių klaidų rizika. Per ateinančius metus daugiausia dėmesio ir toliau bus skiriama fiskalinėms išlaidoms, galimi mokesčių politikos pokyčiai ir didėjanti įtampa prekybos sektoriuje. Dėl Kinijos taikomų ribojimo priemonių gali sumažėti pasaulinės prekybos spaudimas ir kristi gamintojų kainos, tačiau bet kokie nesklandumai gali neigiamai paveikti pasaulinę prekybą ir atitolinti infliacinio spaudimo mažėjimą.

Išsamiau: https://www.allianz.com/en/economic_research/publications/specials_fmo/global-economy-outlook.html

Tikėtina, kad 2023 m. pasaulio BVP augimas sumažės dėl stagfliacijos ir vykstančio karo Ukrainoje: "Atradius"

"Atradius" duomenimis, tikimasi, kad pasaulio BVP augimas 2023 m. sumažės iki 1,2 %, palyginti su 2,9 % 2022 m. Šis lėtėjimas yra plataus masto ir jį lemia didėjančios pragyvenimo išlaidos ekonomiškai išsivysčiusiose šalyse, griežtėjančios finansinės sąlygos, tebesitęsiantis karas Ukrainoje ir išliekantis pandemijos poveikis. Vis dėlto tikimasi, kad nuosmukis bus trumpalaikis, o 2024 m. pasaulio ekonomikos augimas vėl paspartės ir sieks 2,9 %. Tikimasi, kad šiais metais infliacija turėtų pasiekti piką, o ateinančiais metais sumažėti - vidutinė infliacija sumažės nuo 7,9 % 2022 m. iki 5,3 % 2023 m. Tikimasi, kad pasaulinės prekybos augimas taip pat sulėtės: prognozuojama, kad 2022 m. prekybos augimas bus 3,0 %, o 2023 m. - 1,5 %. Spėjama, kad 2023 m. ekonomikos augimas išsivysčiusiose šalyse sulėtės, o JAV, Jungtinė Karalystė ir euro zona pateks į recesiją. Besivystančių šalių augimas taip pat turėtų sulėtėti: tikimasi, kad jų BVP augimas 2023 m. sulėtės iki 2,9 %, palyginti su 3,6 % 2022 m.

Išsamiau:

https://group.atradius.com/publications/economic-research/economic-outlook-december-2022.html

 

"Coface" 2023 M. PERSPEKTYVOS

Remiantis bendrovės "Coface" atliktu tyrimu, ekonominės perspektyvos pablogėjo dėl karo Ukrainoje padarinių, griežtesnės monetarinės politikos ir sulėtėjusios Kinijos pramonės plėtros. "Coface" sumažino 2023 m. augimo prognozes ir artimiausiais mėnesiais tikisi stagfliacijos - recesijos, didelės infliacijos, kylančių kainų ir augančio nedarbingumo. Prognozuojama, kad 2023 m. pasaulio ekonomika augs mažiau nei 2 %, panašiai kaip 2001, 2008-2009 ir 2020 m. krizės metais. Ypač tikimasi, kad tai paveiks Europą - "Coface" prognozuoja, kad šią žiemą dėl energetikos krizės ir didėjančios infliacijos visose pagrindinėse regiono ekonomikose prasidės recesija. Tikimasi, kad augimas Kinijoje taip pat sulėtės, nes nekilnojamojo turto sektorius patiria nuosmukį, o didžiausią riziką perspektyvai kelia statytojų įsipareigojimų nevykdymas. Tikimasi, kad dėl didėjančios infliacijos ir mažėjančių realiųjų pajamų 2022 m. JAV augimas bus 1,7 %, o 2023 m. - 0 %. Numatoma, kad 2022 m. euro zonoje augimas bus 3 %, o 2023 m. - 0 %, daugiausia dėl didesnių energijos kainų.

Išsamiau:

https://www.coface.lt/Naujienos-ir-publikacijos/Naujienos/Lietuvos-ekonomika-kitamet-augs-1-1-proc.-pasauli-apims-stingdantis-letejimas-Q3-2022-Barometras

Tikėtinas įmonių bankrotų skaičiaus didėjimas visame pasaulyje: "Allianz Trade"

Remiantis pirmaujančios pasaulyje prekinių kreditų draudimo bendrovės "Allianz Trade" ataskaita, tikimasi, kad 2022 m. įmonių bankrotų visame pasaulyje padaugės 10 %, o 2023 m. - 19 %. Ataskaitoje teigiama, kad nors JAV, Kinijoje, Vokietijoje, Italijoje ir Brazilijoje bankrotų lygis yra žemas, 2023 metais jų turėtų padaugėti. Tikimasi, kad šis padidėjimas ypač paveiks Europą, o Prancūzijoje, Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje ir Italijoje tikimasi didelio bankrotų skaičiaus padidėjimo. Bankrotų skaičiaus didėjimą daugiausia turėtų lemti mažų įmonių bankrotai, o didelių bankrotų tikimasi nedaug. “Allianz Trade” nurodė tris pagrindinius bankrotų skaičiaus didėjimo veiksnius: energijos kainos, didėjančios palūkanų normos ir darbo užmokestis bei sutrikusi prekių tiekimo tinklo veikla.

Išsamiau:

https://www.allianz-trade.com/en_BE/news/latest-news/bankruptcy-forecast-2023.html

Prekinių kreditų draudimo svarba ekonominio neapibrėžtumo sąlygomis

Apibendrinant galima daryti išvadą, kad dėl įvairių ekonominių ir politinių aplinkybių 2023 m. pasaulio ekonomikai gresia lengvas nuosmukis. Nors tikimasi, kad sunkmetis bus trumpalaikis, jis vis tiek gali turėti didelį poveikį įmonėms ir pramonės sektoriams visame pasaulyje. Siekiant apsisaugoti nuo galimų recesijos padarinių, įmonėms vertėtų apsvarstyti prekybos kreditų draudimo galimybę, kad sumažintų su verslu susijusią riziką. "Credeo" gali padėti Jums užsitikrinti reikiamą finansinę apsaugą, kuri padėtų įveikti ekonominį sunkmetį ir išlipti iš jo tvirtesniems. Pasirinkę "Credeo", galite būti ramūs žinodami, kad esate apdrausti nuo galimų nuostolių dėl bankroto, nemokumo ar kitų finansinių klausimų.